Nowe produkty
Miód wielokwiatowy-lipowy w...
Miód wielokwiatowy wiosenny...
Zestaw podgrzewaczy...
Zestaw 2 miódów 540 g w...
Pyłek pszczeli 550 g 2024
Zestaw miodów 2 x 1,2 kg 2024
Dwupak miód 400 g + pyłek...
Najczęściej Kupowane
Miód wielokwiatowy letni...
Miód lipowy 1,2 kg 2024
Miód wielokwiatowy wiosenny...
Kit pszczeli (propolis) 10 g
Miód wielokwiatowy wiosenny...
Miód wielokwiatowy wiosenny...
Zajączek wielkanocny
Miód wytłoczony z odsklepin...
Miody
Miód od pszczelarza z Polskiej pasieki
Miód pszczeli jest niepowtarzalnym, naturalnym środkiem odżywczym i leczniczym, bakteriobójczym, wzmacniającym, uodparniającym, regeneracyjnym, oczyszczającym organizm, przeciwbólowym jest po prostu naturalnym lekiem, którym można się jednocześnie delektować. Miód jest bardzo poszukiwany i doceniany jako produkt pszczeli zarówno w czasach teraźniejszych jak również używany był już 14 tysięcy lat temu. Ludzkość naszej ziemi używała go zarówno do potraw zastępując dzisiejszy cukier lub słodzik ale przede wszystkim wykorzystywano go w medycynie ludowej do leczenia wielu schorzeń. Każdy zakup naturalnego prawdziwego miodu od Polskiego pszczelarza zwłaszcza gdy trzyma swoje pszczółki w drewnianych ulach blisko lasu jest najlepszym wyborem który przełoży się w przyszłości na zdrowie każdego kto taki miód będzie systematycznie spożywał.
Udowodniono że miód zawiera ponad 300 składników, związków czynnych, cukrów prostych, enzymów, węglowodorów, kwasów organicznych, olejków eterycznych witamin: B (w tym B1, B2, B6, C, prowitamina A), biopierwiastków: potasu, fosforu, magnezu, wapnia, a także w niewielkich ilościach żelaza, krzemu, siarki, miedzi, fluoru, cynku, magnezu, chromu, zawiera również kwas foliowy i pantotenowy. Ważnym składnikiem miodu są enzymy pszczół, a jest ich około 20 i pochodzą z gruczołów ślinowych pszczół. Jednym z nich o właściwościach bakteriobójczych i bakteriostatycznych jest inhibina – powstrzymuje wzrost i namnażanie się szkodliwych dla człowieka bakterii chorobotwórczych, a niektóre szczepy zabija. W czasach gdy nie znano jeszcze antybiotyków, miód skutecznie je zastępował i pozwalał wrócić chorej osobie do zdrowia.
Z ciekawostek można powiedzieć, że do wyprodukowania 1kg miodu rój pszczół (40-80 tysięcy pszczół) musi wykonać loty równe dwukrotnemu okrążeniu kuli ziemskiej, a jedna pszczoła robotnica w ciągu kilku tygodni swojego życia jest w stanie zebrać jedną łyżeczkę nektaru. Jak widać są to bardzo pracowite i pożyteczne owady, które my pszczelarze bardzo doceniamy, dbamy i pielęgnujemy, a w zamian otrzymujemy zdrowe złoto w postaci pysznego i leczniczego miodu, który z całą pewnością wpływa pozytywnie na zdrowie każdego kto go kupi i posmakuje.
Serdecznie Państwa zapraszamy po nasze naturalne produkty pszczele.
Podkategorie
-
Miód wielokwiatowy...
Miód wielokwiatowy
Powstaje na obszarach gdzie pszczoły mają dostęp do nektaru z wielu różnych miododajnych kwiatów roślin uprawnych, łąkowych, leśnych i dziko rosnących ziół i krzewów. Wiele osób mówi o nim, że jest miodem tysiąca kwiatów.
W zależności od terminu zbioru, miód wielokwiatowy ma barwę od jasnokremowej do herbacianej. Miód z kwiatów wczesnowiosennych jest jasny ma przyjemny zapach i łagodny smak szczególnie polecany dla dzieci, które go wręcz uwielbiają oraz osób lubujących się w łagodnych smakach. Natomiast miód z nektaru kwiatów letnich np. akacji jest bardziej żółtawym, ciemniejszym, wyróżnia się zdecydowanym zapachem i smakiem ale też jest słodki i łagodny w smaku. Miodek ten odznacza się dużą zawartością krzemu, pierwiastka niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego, a także witamin wpływających na odnowę skóry i włosów. Miód wielokwiatowy dzięki zawartości łatwo przyswajalnych cukrów prostych, (glukozy i fruktozy), wspomaga mięsień sercowy w schorzeniach serca i naczyń krwionośnych. Działa też odtruwająco w chorobach wątroby i pęcherzyka płciowego. Poprawia obraz motoryczny krwi, poprawia apetyt, leczy choroby dróg oddechowych, pomaga w walce z bezsennością, niedokrwistością, chorobach skórnych, wpływa na rozwój fizyczny i umysłowy dzieci, przynosi ulgę w bólach stawowych oraz wzmacnia wzrok. Zawarte w nim inhibiny hamują rozwój chorób górnych dróg oddechowych takich jak: kaszel, katar, zapalenie gardła. Składniki zawarte w tym miodzie przyspieszają produkcję gruczołów ślinowych dostarczając enzymów do trawienia potraw. Zawarta w miodzie cholina usuwa tłuszcze z wątroby i wzmaga działanie pęcherzyka płciowego. Przyspiesza leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy. Miód leczy i czyści brudne rany, zapobiegając ich ropieniu, a nałożony na ranę zaraz po oparzeniu zapobiega powstaniu pęcherzyków. Osobom uczulonym na pyłki których w tych czasach przybywa coraz więcej pomaga znosić lżej alergie.
Miód wielokwiatowy okazał się skutecznym środkiem leczniczym w chorobach alergicznych: astmie oskrzelowej, nieżycie nosa i katarze siennym. Dowiedziono, że miód ten ma korzystny wpływ na łagodzenie dolegliwości alergicznych. Ze względu na łagodny smak miód wielokwiatowy poleca się dzieciom przede wszystkim w leczeniu grypy, przeziębienia, chorób dolnych dróg oddechowych, a także zapobiegawczo. Miód ten ma zastosowanie w leczeniu choroby reumatycznej i anemii. Miód tysiąca kwiatów jest godnym polecenia produktem spożywczym wzmacniającym witalność organizmu, krzepiącym w stanie wyczerpania fizycznego i psychicznego, zwłaszcza dla sportowców i osób ciężko pracujących umysłowo i fizycznie. Ze względu na walory smakowe i odżywcze należy do najbardziej popularnych odmian miodu stosowanych do różnych potraw i jest godny polecenia przez pszczelarzy zarówno dla naszych dzieci jak i dorosłych osób.
Miód wielokwiatowy dostarcza organizmowi około 330 kcal po zjedzeniu ok 100 gram miodu. Nie należy rozpuszczać miodu w napojach których temperatura ma powyżej 40 stopni Celsjusza ponieważ traci swoje cenne właściwości prozdrowotne. Miód należy przechowywać w zaciemnionym suchym miejscu w temperaturze od 8 – 20 stopni Celsjusza.
Zapraszamy serdecznie wszystkich Państwa do zakupu pysznego i zdrowego miodziku z naszej Polskiej pasieki.
-
Miód wielokwiatowy letni
Miód wielokwiatowy
Powstaje na obszarach gdzie pszczoły mają dostęp do nektaru z wielu różnych miododajnych kwiatów roślin uprawnych, łąkowych, leśnych i dziko rosnących ziół i krzewów. Wiele osób mówi o nim, że jest miodem tysiąca kwiatów.
W zależności od terminu zbioru, miód wielokwiatowy ma barwę od jasnokremowej do herbacianej. Miód z kwiatów wczesnowiosennych jest jasny ma przyjemny zapach i łagodny smak szczególnie polecany dla dzieci, które go wręcz uwielbiają oraz osób lubujących się w łagodnych smakach. Natomiast miód z nektaru kwiatów letnich np. akacji jest bardziej żółtawym, ciemniejszym, wyróżnia się zdecydowanym zapachem i smakiem ale też jest słodki i łagodny w smaku. Miodek ten odznacza się dużą zawartością krzemu, pierwiastka niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego, a także witamin wpływających na odnowę skóry i włosów. Miód wielokwiatowy dzięki zawartości łatwo przyswajalnych cukrów prostych, (glukozy i fruktozy), wspomaga mięsień sercowy w schorzeniach serca i naczyń krwionośnych. Działa też odtruwająco w chorobach wątroby i pęcherzyka płciowego. Poprawia obraz motoryczny krwi, poprawia apetyt, leczy choroby dróg oddechowych, pomaga w walce z bezsennością, niedokrwistością, chorobach skórnych, wpływa na rozwój fizyczny i umysłowy dzieci, przynosi ulgę w bólach stawowych oraz wzmacnia wzrok. Zawarte w nim inhibiny hamują rozwój chorób górnych dróg oddechowych takich jak: kaszel, katar, zapalenie gardła. Składniki zawarte w tym miodzie przyspieszają produkcję gruczołów ślinowych dostarczając enzymów do trawienia potraw. Zawarta w miodzie cholina usuwa tłuszcze z wątroby i wzmaga działanie pęcherzyka płciowego. Przyspiesza leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy. Miód leczy i czyści brudne rany, zapobiegając ich ropieniu, a nałożony na ranę zaraz po oparzeniu zapobiega powstaniu pęcherzyków. Osobom uczulonym na pyłki których w tych czasach przybywa coraz więcej pomaga znosić lżej alergie.
Miód wielokwiatowy okazał się skutecznym środkiem leczniczym w chorobach alergicznych: astmie oskrzelowej, nieżycie nosa i katarze siennym. Dowiedziono, że miód ten ma korzystny wpływ na łagodzenie dolegliwości alergicznych. Ze względu na łagodny smak miód wielokwiatowy poleca się dzieciom przede wszystkim w leczeniu grypy, przeziębienia, chorób dolnych dróg oddechowych, a także zapobiegawczo. Miód ten ma zastosowanie w leczeniu choroby reumatycznej i anemii. Miód tysiąca kwiatów jest godnym polecenia produktem spożywczym wzmacniającym witalność organizmu, krzepiącym w stanie wyczerpania fizycznego i psychicznego, zwłaszcza dla sportowców i osób ciężko pracujących umysłowo i fizycznie. Ze względu na walory smakowe i odżywcze należy do najbardziej popularnych odmian miodu stosowanych do różnych potraw i jest godny polecenia przez pszczelarzy zarówno dla naszych dzieci jak i dorosłych osób.
Miód wielokwiatowy dostarcza organizmowi około 330 kcal po zjedzeniu ok 100 gram miodu. Nie należy rozpuszczać miodu w napojach których temperatura ma powyżej 40 stopni Celsjusza ponieważ traci swoje cenne właściwości prozdrowotne. Miód należy przechowywać w zaciemnionym suchym miejscu w temperaturze od 8 – 20 stopni Celsjusza.Zapraszamy serdecznie wszystkich Państwa do zakupu pysznego i zdrowego miodziku z naszej Polskiej pasieki.
-
Miód lipowy
Miód Lipowy
Jest pozyskiwany przez nasze pszczoły z nektaru pochodzącego z ładnie pachnących kwiatów lipy szerokolistnej i drobnolistnej na przełomie czerwca i lipca. Długowieczne drzewa jakimi są lipy w naszym regionie rosnące w lesie blisko naszej pasieki dając w czasie kwitnienia naszym pszczołą ogrom pożywnego i pachnącego kwiatem lipy nektaru, który po dodaniu przez pszczółki swoich enzymów daję najzdrowszy i najcenniejszy w Polskich pasiekach miód lipowy. Miód ten w stanie płynnym ma kolor jasnożółty czasem bursztynowy z zielonkawym odcieniem, a krystalizuje się w ciągu kilku tygodni w gęstą oraz krupowatą ciecz o zabarwieniu jasnożółtym lub bursztynowym. Jest aromatyczny, przypomina zapach kwitnącej lipy z łagodną domieszką spadzi liściastej. W smaku pikantny, ostry smak.
Wyróżnia się spośród innych miodów dzięki walorom antybiotycznym dzięki temu obniża gorączkę, pomaga w leczeniu grypy, przeziębienia, kaszlu, kataru, schorzeń oskrzeli, zapaleniu zatok bocznych nosa, dróg oddechowych. Miód lipowy działa skutecznie w chorobach nerek, moczowodów, dróg moczowych, kamieni nerkowych. Jego spożywanie działa na schorzenia u mężczyzn gruczołu krokowego i w leczeniu chorób kobiecych oraz żółtaczki. Zwalcza skutecznie bakterie Gram ujemne oraz drożdżaki. Działa antyseptycznie, przeciwskurczowo, napotnie, wykrztuśnie, lekko nasennie i uspakajająco zwłaszcza w stanach niepokoju i osłabieniu organizmu. Zalecany jest w schorzeniach reumatycznych, nerwicach i nadciśnieniu tętniczym. Dzięki dużej zawartości fruktozy można łączyć go z dietą w leczeniu cukrzycy.
W skład miodu lipowego wchodzą różne olejki eteryczne, flawonoidy, hespertyna, rutyna, kwasy organiczne: kawowy, glikozyd, tiliacyna, enzymy. Zawiera również witaminy i minerały które podnoszą jego wartość zdrowotną oraz przeciwutleniacze które niszczą bakterie. Głównym minerałem w miodzie lipowym jest potas, można również znaleźć magnez, mangan, a w porównaniu do innych miodów miód lipowy zawiera większą ilość wapnia jest też cenna skarbnicą witamin: C, B, H, (biotyna, B3, PP, A). Jak widać miód lipowy jest skarbnicą zdrowia polecany jest dla wszystkich dzięki swym walorom odżywczym i leczniczym zarówno dla dzieci i dorosłych, sportowcom i pracującym ciężko fizycznie i umysłowo. Miód lipowy dostarcza organizmowi ok. 320 kcal po zjedzeniu 100 gram miodu. Nie należ rozpuszczać miodu w napojach których temperatura przekracza 40C ponieważ traci swoje właściwości zdrowotne. Należy również przechowywać go w temperaturze od 8 - 20 stopni Celsjusza w zaciemnionym i suchym miejscu. Wśród pszczelarzy i innych osób miód lipowy jest zaliczany do najlepszych i najcenniejszych polskich miodów które od wieków królowały i nadal cieszą się wielkim uznaniem w polskich rodzinach i domach.
Zapraszamy serdecznie wszystkich Państwa do zakupu pysznego i zdrowego miodziku z naszej Polskiej pasieki.
-
Miód wielokwiatowy -...
Miód wielokwiatowy - lipowy
Miód wielokwiatowy - lipowy czyli pół na pół to połączenie w jednym słoiku właściwości odżywczych, leczniczych i walorów smakowych dwóch różnych miodków co czyni ten miodek wyjątkowym zestawieniem jakie funduje nam natura.
Z jednej strony w miodzie wielokwiatowym przyniesionym do ula przez pszczoły z nektaru tysiąca kwiatów z łąk, lasów, pól o jasnokremowej barwie znajdziemy wiele substancji odżywczych i leczniczych dla naszego organizmu takich jak: krzem, witaminy, enzymy, biopierwiastki oraz glukozę i fruktozę. Niewątpliwie miodek ten działa dobroczynnie na układ krwionośny, problemy kardiologiczne związane z funkcjonowaniem serca, miażdżycą i chorobą wieńcową. Wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych, pęcherzyka płciowego i przewodu pokarmowego oraz chorób skórnych. Wspomaga odnowę skóry, włosów, poprawia apetyt, pomaga w walce z bezsennością, wzmacnia wzrok oraz wpływa dobroczynnie na rozwój fizyczny i umysłowy dzieci. Dlatego miód wielokwiatowy dzięki swojemu łagodnemu smaku polecany jest dla dzieci a dzięki właściwością dobroczynnych wpływa zdrowotnie na nasz organizm oraz rekomendowany jest dla wszystkich osób młodszych, starszych, sportowców i pracujących ciężko fizycznie i umysłowo.
Natomiast miód lipowy zamknięty w słoiku razem z miodem wielokwiatowym stanowi niesamowite połączenie kwiatów lipy i tysiąca kwiatów w jednym słoiku. Miód lipowy zbierany jest przez pszczoły z nektaru pachnących lip rosnących w naszym regionie po lasach, parkach, a odznacza się pięknym jasnożółtawym lub bursztynowym kolorem. Po otwarciu słoika wydobywa się piękny zapach kwiatów lipy i tysiąca kwiatów. Walory odżywcze i lecznicze miodu lipowego są nie do przecenienia. Miód ten jest swoistym antybiotykiem który obniża gorączkę pomaga w leczeniu grypy, przeziębienia, kaszlu, kataru, schorzeń oskrzeli, zapaleń bocznych nosa i dróg oddechowych. Działa również skutecznie w chorobach układu moczowego (nerek i moczowodów), przerostu gruczołu krokowego i w kobiecych chorobach. Zwalcza skutecznie bakterie Gram – dodatnie, Gram ujemne oraz drożdżaki. Działa antyseptycznie, przeciwskurczowo, napotnie, wykrztuśnie, zalecany w schorzeniach reumatycznych stawów, niepokoju, nerwicach, osłabieniu organizmu i nadciśnieniu tętniczym. Miód lipowy zawiera wiele cennych witamin: C, B, B3, H, PP, A oraz enzymy co czyni go skarbnicą ważnych składników odżywczych polecany zarówno dla dzieci i dorosłych.
Jak widać słoik miodu pół na pół zawiera w sobie całe dobro natury jakie pszczoły przynoszą z nektaru kwiatów kwitnących od wiosny do lata. Miód ten zawiera cenne składniki odżywcze i prozdrowotne, a zawarte w słoiku dwa różne rodzaje miodów powoduje, że ich regularne spożywanie przynosi wielkie korzyści dla zdrowia zarówno dla dzieci i dorosłych, a my jako pszczelarze dzięki naturze i naszym pszczołą uzyskujemy naturalny lek w naszych pasiek w postaci zdrowego Polskiego miodu. Miód wielokwiatowy dostarcza organizmowi ok. 330 kcal, miód lipowy ok 320 kcal po spożyciu 100 gram miodu. Pamiętajmy aby nie rozpuszczać miodu w napojach których temperatura ma powyżej 40 stopni Celsjusza ponieważ straci swoje właściwości zdrowotne. Miód należy przechowywać w ciemnym i suchym miejscu w temperaturze od 8 – 20 stopni Celsjusza.
Zapraszamy serdecznie wszystkich Państwa do zakupu pysznego i zdrowego miodziku z naszej Polskiej pasieki.
-
Miód wytłoczony z...
Miody te są pozyskiwane inną metodą niż powszechnie wirowane miody z ramek w miodarce, ponieważ są one pozyskiwany w procesie wytłoczenia (wyciskania) resztek miodu z odsklepin. Trzeba nadmienić, że odsklepiny to wosk dziewiczy, który tworzy górną wierzchnią warstwę plastra, a miodzik uzyskany tą metoda charakteryzuje się wybornym i ciekawym smakiem dzięki temu, że jest tylko wytłaczany. Są w nim zachowane wszystkie związki lotne i olejki eteryczne.
Zapraszamy wszystkich koneserów miodu do spróbowania naturalnego miodziku z odsklepin.
Jest 18 produktów.
Miód wielokwiatowy letni...
Jest to miodek pozyskiwany podczas drugiego miodobrania. Pszczoły do stworzenia tego miodu zbierają nektar z kwiatów kwitnących od pierwszego miodobrania do drugiego, są to między innymi akacja, bławat, maki, koniczyny, kruszyna oraz kwiaty i zioła polne i inne kwiaty kwitnące w tym czasie w województwie Opolskim. Miód ma zdecydowany zapach i smak...
Miód wytłoczony z odsklepin...
Jest to miodek pozyskiwany podczas pierwszego miodobrania. Pszczoły do stworzenia tego miodu zbierają nektar z kwiatów kwitnących od marca do końca maja (do pierwszego miodobrania, które zazwyczaj jest u nas po połowie maja), są to między innymi wierzby, klony, jabłonie, czereśnie, aronia, mniszek lekarski, głóg,czeremcha, kasztanowiec, kalina, śliwy,...
Miód wytłoczony z odsklepin...
Jest to miodek, który pozyskujemy podczas ostatniego trzeciego miodobrania. Pszczoły do stworzenia tego miodu zbierają nektar z kwiatów lipy szerokolistnej i drobnolistnej na przełomie czerwca i lipca. Miód jest aromatyczny, przypomina zapach kwitnącej lipy z łagodną domieszką spadzi liściastej,o pikantnym i ostrym smaku. Po miodobraniu ma postać...
Miód lipowy 1,2 kg 2024
Jest to miodek, który pozyskujemy podczas ostatniego trzeciego miodobrania. Pszczoły do stworzenia tego miodu zbierają nektar z kwiatów lipy szerokolistnej i drobnolistnej na przełomie czerwca i lipca. Miód jest aromatyczny, przypomina zapach kwitnącej lipy z łagodną domieszką spadzi liściastej,o pikantnym i ostrym smaku. Po miodobraniu ma postać...
Miód wielokwiatowy - lipowy...
Nasz miodek dwukolorowy inaczej pół na pół to połączenie dwóch różnych miodów w jednym słoiku. W jednej części słoik zalany jest miodem wielokwiatowym wiosennym, a drugą połowę wypełnia miód lipowy. Idealnie nadaje się jako prezent dla każdego, gdyż w słoiku mieszczą się dwa różne smaki i zapachy miodów. PRODUKT POLSKI Czas realizacji zamówienia to 2...
Miód lipowy 540 g 2024
Jest to miodek, który pozyskujemy podczas ostatniego trzeciego miodobrania. Pszczoły do stworzenia tego miodu zbierają nektar z kwiatów lipy szerokolistnej i drobnolistnej na przełomie czerwca i lipca. Miód jest aromatyczny, przypomina zapach kwitnącej lipy z łagodną domieszką spadzi liściastej,o pikantnym i ostrym smaku. Po miodobraniu ma postać...
Miód wielokwiatowy - lipowy...
Nasz miodek dwukolorowy inaczej pół na pół to połączenie dwóch różnych miodów w jednym słoiku. W jednej części słoik zalany jest miodem wielokwiatowym wiosennym, a drugą połowę wypełnia miód lipowy. Idealnie nadaje się jako prezent dla każdego, gdyż w słoiku mieszczą się dwa różne smaki i zapachy miodów. PRODUKT POLSKI Czas realizacji zamówienia to 2...
Miód wielokwiatowy wiosenny...
Jest to miodek pozyskiwany podczas pierwszego miodobrania. Pszczoły do stworzenia tego miodu zbierają nektar z kwiatów kwitnących od marca do pierwszego miodobrania, są to między innymi wierzby, klony, jabłonie, czereśnie, aronia, mniszek lekarski, głóg,czeremcha, kasztanowiec, kalina, śliwy, grusze i inne kwiaty kwitnące w tym czasie w województwie...
Miód lipowy 400 g 2024
Jest to miodek, który pozyskujemy podczas ostatniego trzeciego miodobrania. Pszczoły do stworzenia tego miodu zbierają nektar z kwiatów lipy szerokolistnej i drobnolistnej na przełomie czerwca i lipca. Miód jest aromatyczny, przypomina zapach kwitnącej lipy z łagodną domieszką spadzi liściastej,o pikantnym i ostrym smaku. Po miodobraniu ma postać...
Miód wielokwiatowy - lipowy...
Nasz miodek dwukolorowy inaczej pół na pół to połączenie dwóch różnych miodów w jednym słoiku. W jednej części słoik zalany jest miodem wielokwiatowym wiosennym, a drugą połowę wypełnia miód lipowy. Idealnie nadaje się jako prezent dla każdego, gdyż w słoiku mieszczą się dwa różne smaki i zapachy miodów. PRODUKT POLSKI Czas realizacji zamówienia to 2...
Miód wielokwiatowy wiosenny...
Jest to miodek pozyskiwany podczas pierwszego miodobrania. Pszczoły do stworzenia tego miodu zbierają nektar z kwiatów kwitnących od marca do końca maja (do pierwszego miodobrania, które zazwyczaj jest u nas po połowie maja), są to między innymi wierzby, klony, jabłonie, czereśnie, aronia, mniszek lekarski, głóg,czeremcha, kasztanowiec, kalina, śliwy,...
Miód wielokwiatowy wiosenny...
Jest to miodek pozyskiwany podczas pierwszego miodobrania. Pszczoły do stworzenia tego miodu zbierają nektar z kwiatów kwitnących od marca do końca maja (do pierwszego miodobrania, które zazwyczaj jest u nas po połowie maja), są to między innymi wierzby, klony, jabłonie, czereśnie, aronia, mniszek lekarski, głóg,czeremcha, kasztanowiec, kalina, śliwy,...