Pyłek kwiatowy

Właściwości zdrowotne pyłku i nie tylko...

    Pyłek kwiatowy to prawdziwa kopalnia dobra i zdrowia, najwspanialsza stworzona przez naturę odżywka i lek zarazem. Utrzymuje pszczoły w dobrym zdrowiu, daje im dużo wigoru, dostarcza niezbędne witaminy i minerały. Pszczoły zapylają 80 %roślin, a w zbiorze pyłku biorą udział pszczoły od 20 dnia życia. Pyłek to wyprodukowany przez rośliny męskie komórki rozrodcze, drobiny w kształcie kulek, trójkątów, które pszczoła podczas siadania na kwiecie strąca je na siebie języczkiem, żuwaczkami, a następnie sczesuje je szczoteczkami nóżek i przenosi do koszyczków znajdujących się na tylnych nogach. Obnóża są różnego koloru białe, żółte, pomarańczowe, szare, czarne, fioletowe, po nich poznaje się z jakich kwiatów pochodzi pyłek.

    Za najwartościowsze uchodzą pyłki kwiatowe z wierzby, kwiatów drzew owocowych, koniczyny, rzepaku, gorczycy, krokusa, maku. Gdy ludzie dostrzegli, docenili wartość pyłku zaczęli go pszczołą podbierać stosując rozmaite poławiacze pyłku wylotowe, dennicowe, w których zamontowana jest płytka z otworami o średnicy 5 mm przez którą pszczoły przeciskając się do ula gubią pyłek który spada do zamontowanych poławiaczy. Z ciekawostek uważa się, że bez uszczerbku dla zdrowia i życia rodziny pszczelej można jej odebrać 150 gram pyłku dziennie. Pszczela rodzina ma duże zapotrzebowanie na pyłek, stanowiący dla nich pokarm dla larw i pszczół, niezbędny jest dla nich do produkcji mleczka pszczelego, jadu i wosku i propolisu.  

    Pyłek pochodzący z różnych roślin różni się składem, zawiera ponad 200 substancji i biopierwiastków. Jest zasobny w białko, węglowodany, tłuszcze, aminokwasy, enzymy i składniki mineralne. Wśród zawartych w pyłku aminokwasów są także te których organizm ludzki nie wytwarza ale są dla niego niezbędne. Pyłek jest bogaty w sole mineralne, a wśród nich potas, fosfor, siarka, magnez, a także żelazo, mangan, miedź, cynk, selen, kobalt, krzem, wapń, glin, cynk, sód oraz kwas foliowy. W pyłku stwierdzono substancję antybiotyczną hormonów (estron, acetycholina), substancji wzrostowych, olejków eterycznych, fitoncydów o silnych właściwościach drażniących powstrzymujących procesy życiowe drobnoustrojów pierwotniaków i grzybów.  Pyłek kwiatowy to kompendium witamin: B1, B2, B3, B5, B6, B12, PP, H (biotyny), E – która odgrywa ważną role w procesach płciowych. Pyłek jest w prawdzie mniej popularny niż miód ale zawartością składników odżywczych i leczniczych przewyższa go wielokrotnie, ponieważ nawet niewielka ilość pyłku pszczelego zapewnia naszemu organizmowi codzienną dawkę niezbędnych witamin i biopierwiastków, aminokwasów, hormonów, mikroelementów mających wpływ na utrzymanie równowagi biologicznej organizmu. Pyłek składa się w 50 % z doskonałego białka który stanowi wartościowy pokarm zwłaszcza dla wegetarian i osób spożywających mniej mięsa. 

    Pyłek pszczeli pobudza układ krwiotwórczy do wytworzenia hemoglobiny i czerwonych ciałek u dorosłych i dzieci jest cennym środkiem w zwalczaniu niedokrwistości zwłaszcza u dzieci. Pomaga w leczeniu przewlekłych zapaleń wątroby zarówno na tle bakteryjnym, wirusowym, regeneruje wątrobę reguluje jej pracę, obniż poziom bilirubiny. Poprawia również strukturę anatomiczną i funkcjonowanie błony śluzowej żołądka, regeneruje procesy przemiany materii, pobudza funkcje organizmu zwłaszcza trawienia, przeciwdziała nadwadze, leczy zaparcia, łagodzi biegunki, pomaga w chorobie wrzodowej, żołądka i dwunastnicy oraz wrzodziejącego jelita grubego. Pyłek zawiera antybiotyki, hamujący rozwój bakterii działa w zakażeniach bakteryjnych, wirusowych niszczy mikroorganizmy, szkodliwe  np. salmonelle. Pyłek jest cennym środkiem wzmacniającym system odpornościowy i uchodzi za doskonałą odżywkę dla osób po operacjach, pozwala szybciej wrócić do pełnych sił. Jest pomocny w zaburzeniach wzrostu, procesach rozwojowych, a także w dolegliwościach w okresie klimakterium, przy wypadaniu włosów, łamiących się paznokci. Pyłek kwiatowy obniża poziom cholesterolu oraz hamuje zlepianie się płytek krwi. Pomaga w stanach pozawałowych zaburzeniach krążeniach obwodowego, nadciśnieniu tętniczym, miażdżycy naczyń wieńcowych serca. Przyjmowanie pyłku wzmacnia ośrodkowy układ nerwowy, obniża stany napięcia nerwowego i pobudzenia psychoruchowego. Poprawia samopoczucie, działa uspakajająco. Jest zalecany w chorobach psychicznych, zaburzeniach starczych, nerwicach i w stanach wyczerpania psychicznego oraz pomaga w leczeniu depresji. Poprawia ukrwienie tkanki nerwowej, sprawność umysłową, koncentrację, ułatwia przyswajanie wiadomości  - poprawia pamięć . Pyłek pszczeli pomaga przywracać sprawność w przypadkach wczesnego starzenia się, sprzyja długowieczności, korzystnie również działa w chorobach narządu wzroku; zapaleniach siatkówki, rogówki, spojówek, pobudza rozwój nerwu wzrokowego u dzieci, a osoby które zażywają pyłek poprawia widzenie, ostrość wzroku. Pyłek kwiatowy zdobywa popularność  wleczeniu zmian zapalnych i przerostu gruczołu krokowego (prostaty), występujących u 30 % mężczyzn w wieku 50 – 60 lat. Kliniczne badania w wielu krajach przekonują że pyłek powstrzymuje chorobę zmniejsza rozmiary gruczołu krokowego, łagodzi ból przy oddawaniu moczu. Uważa się że przyjmowanie przez mężczyzn po czterdziestce 15 gram pyłku (1,5 łyżeczki) dziennie może zapobiec zmianom w gruczole krokowym i wpływa na lepszą sprawność seksualną mężczyzn. Pyłek okazał się pomocny w leczeniu choroby alkoholowej, pomaga złagodzić objawy abstynencji, wykorzystany jest również w leczeniu cukrzycy, a jego zażywanie zmniejsza ilość cukru w moczu. Pyłek pomocny jest w bólach mięśni i kręgosłupa, chronicznym zmęczeniu, depresji nerwicowej, dysleksji u dzieci, jadłowstręcie psychicznym, łysieniu, siwieniu włosów, łuszczycy, marskości wątroby, nadczynności wątroby, stwardnieniu rozsianym szkarlatyny, zapalenia zatok, w zaburzeniach seksualnych, dolegliwości prostaty, niepłodności męskiej, osłabieniu popędu płciowego – pyłek uchodzi za afrodyzjak.  

    W 100 gram pyłku znajduję się tyle potrzebnych organizmowi człowieka aminokwasów ile ich zawiera np. kilogram wołowiny lub 7 jaj, a 30 gram pyłku pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na aminokwasy. Leczniczo zaleca się dziennie dorosłym 30 – 40gram (jedna łyżeczka stołowa), dzieciom od 3 – 5 lat 10 gram sproszkowanego pyłku kwiatowego. Spożywa się zazwyczaj 3 razy dziennie pół godziny przed jedzeniem, albo całą dawkę rano przed śniadaniem. Pyłek można żuć popijając miodem, wodą, można go spożywać bezpośrednio na surowo, trzymając kilka minut pod językiem aż nasiąknie śliną co przyspiesza uwalnianie substancji czynnych. Można pyłek rozpuszczać w wodzie, mieszać z masłem, konfiturami, marmoladą, musem jabłkowym, twarogiem, musli, mlekiem, jogurtem, sokami. Pyłek jest lepiej przyswajalny gdy jego ziarenka są rozdrobnione i zmielone. Pyłek musi być przechowywany w ciemnym miejscu, hermetycznie zamkniętych naczyniach zabezpieczonych przed wilgocią, w suchym i przewiewnym miejscu bez dostępu światła, również można go zamrozić. Pyłku nie wolno ani suszyć ani przechowywać na słońcu. Wszystko wskazuje, że pyłek jest skarbnicą zdrowia i posiada niepowtarzalne walory odżywcze i prozdrowotne oraz budzi uznanie jego ozdrowieńcze oddziaływanie na organizm ludzki. Pyłek pszczeli pozyskiwany w naszej pasiece z pewnością jest produktem najwyższej jakości, a jego spożywanie pozwoli państwu pozbyć się wielu schorzeń zdrowotnych i poprawi funkcjonowanie organizmu, szybką regenerację sił fizycznych, a zwłaszcza psychicznych, poprawi samopoczucie, sprawność umysłu jest godny polecenia zarówno dla dzieci, dorosłych, osób starszych.

Serdecznie zapraszamy do zakupu naszego wspaniałego produktu pszczelego jakim jest pyłek pszczeli przyniesiony przez nasze kochane pszczoły z różnorodnych kwiatów rosnących w naszym regionie.

Jest 2 produktów.

Pokazano 1-2 z 2 pozycji

Aktywne filtry

Pyłek pszczeli 200 g 2024

25,00 zł

    Pyłek kwiatowy inaczej nazwany pyłkiem pszczelim zbierany jest przez nasze pszczółki od maja do lipca. Pszczoły przynoszą do ula obnóża różnego koloru, białe, żółte, oliwkowe, brązowe, fioletowe, czarne w zależności od kwitnących kwiatów w danym momencie. Pyłek pszczeli to bomba witaminowa, w swoim składzie zawiera ponad 200 substancji,...

Pyłek pszczeli 550 g 2024

55,00 zł

    Pyłek kwiatowy inaczej nazwany pyłkiem pszczelim zbierany jest przez nasze pszczółki od maja do lipca. Pszczoły przynoszą do ula obnóża różnego koloru, białe, żółte, oliwkowe, brązowe, fioletowe, czarne w zależności od kwitnących kwiatów w danym momencie. Pyłek pszczeli to bomba witaminowa, w swoim składzie zawiera ponad 200 substancji,...