Pierzga

 Pierzga pszczela

    Pierzga to przetworzony przez pszczoły pyłek pszczeli, przy udziale naturalnego kwasu mlekowego. Stanowi niezbędny dla życia pszczół składnik pokarmowy bez którego pszczoły nie mogą się rozwijać, ani żyć oraz wydajnie zbierać nektaru z czasem słabną. Pierzga kształtem przypomina wałeczek wielkości komórki pszczelej na który pszczoły muszą przynieść od 16 do 20 grudek pyłku po uformowaniu przez pszczoły staje się niesamowitym pokarmem posiadającym nie zaprzeczalne właściwości prozdrowotne, a jej przyjmowanie dostarcza do organizmu naturalne biopierwiastki. W jej skład wchodzi szereg witamin: A,B1, B2, B3, B6, C, PP, E, D, H, K, B12 oraz minerałów takich jak: żelazo, fosfor, potas, miedź i sód. Składem przypomina pyłek kwiatowy ale należy pamiętać, że w wyniku fermentacji jest lepiej przyswajalna przez nasz organizm. Pierzga w swoim składzie zawiera najwięcej węglowodanów, przeważają cukry proste głównie glukoza i fruktoza, białko oraz aminokwasy: metionina, lizyna, treonina, histydyna, leucyna, walina, a także kwas rybonukleinowy.

    Liczne badania potwierdzają, że pierzga obniża cholesterol we krwi, poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego, wzmaga wytwarzanie soków trawiennych, a także niektórych hormonów (testosteron, insulina, tyroksyna), wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, działa przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie, ogólnie podwyższa naturalną odporność organizmu. Jest skutecznym lekiem w takich chorobach jak: wrzody żołądka, wrzody dwunastnicy, przewlekłe biegunki oraz zaparcia. Przyjmowanie pierzgi przez osoby starsze, powoduje zahamowanie zmian miażdżycowych w naczyniach mózgu, poprawia pamięć, uśmierza ból, poprawia pamięć, działa osłaniająco na komórki wątroby w procesach zapalnych i zatruciach różnymi czynnikami, zarówno na tle bakteryjnym i wirusowym. Składniki pierzgi takie jak selen fitosterole likwidują zaburzenia funkcjonowania gruczołów płciowych w tym cofanie zmian zapalnych i przerostowych w gruczole krokowym u mężczyzn poprawiając spermatogenezę i owogenezę u pań przez co zapobiega m.in. poronieniom. Pierzga zapobiega niedokrwistości, poprawia wzrok, a nawet cofanie zmian chorobowych wywołanych zapaleniem siatkówki, rogówki i spojówek. Przyjmowanie pierzgi obniża stany napięcia nerwowego , działa uspokajająco, prowadzi do lepszego samopoczucia, powoduje lepsze ukrwienie tkanek nerwowych, a także zwiększa wydzielanie przeciwcukrzycowej insuliny oraz wzrost wydzielania tyroksyny w niedoczynności tarczycy.

    Zaleca się pierzgę stosować codziennie, a dawka dla osoby dorosłej powinna wynosić ok 10/15 gram czyli około 1 łyżeczki. Pierzga pszczela jest łatwo przyswajalnym produktem dla naszego organizmu którego nie da się przedawkować. Można ją mieszać do  porannej owsianki, jogurtu czy herbaty, choć najlepsze efekty osiągniemy przez zalanie letnia wodą 1 łyżeczki pierzgi, pozostawienie 10 godzin i spożycie codziennie rano na czczo, a zaleca się aby kuracja trwała minimum 3 miesiące. Pierzga pszczela została przez nas pobrana z ula  z plastrów pszczelich wstępnie oczyszczona, przemrożona, wysuszona i zamknięta w szczelnych słoikach. Pierzgę najlepiej przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu np. chłodna spiżarka, piwnica, pokój jak również lodówka.

Zapraszamy wszystkich do zakupu naszego zdrowego naturalnego produktu jakim jest pierzga pszczela naszej rodzinnej polskiej pasieki.

Jest 1 produkt.

Pokazano 1-1 z 1 pozycji

Aktywne filtry

Pierzga pszczela 100 g

30,00 zł

    Pierzga pszczela nazywana inaczej chlebem pszczelim jest mieszaniną pyłku pszczelego, miodu i enzymów ślinowych pszczół, które ubijają taką mieszankę w komórkach plastra i zabezpieczają miodem, woskiem a po czasie całość podlega fermentacji mlekowej przez co staje się odporna na zepsucie. Pierzga pszczela składem witaminowym jest podobna do pyłku...