Miód lipowy

Miód Lipowy

    Jest pozyskiwany przez nasze pszczoły z nektaru pochodzącego z ładnie pachnących kwiatów lipy szerokolistnej i drobnolistnej na przełomie czerwca i lipca. Długowieczne drzewa jakimi są lipy w naszym regionie rosnące w lesie blisko naszej pasieki dając w czasie kwitnienia naszym pszczołą ogrom pożywnego i pachnącego kwiatem lipy nektaru, który po dodaniu przez pszczółki swoich enzymów daję najzdrowszy i najcenniejszy w Polskich pasiekach miód lipowy. Miód ten w stanie płynnym ma kolor jasnożółty czasem bursztynowy z zielonkawym odcieniem, a krystalizuje się w ciągu kilku tygodni w gęstą oraz krupowatą ciecz o zabarwieniu jasnożółtym lub bursztynowym. Jest aromatyczny, przypomina zapach kwitnącej lipy z łagodną domieszką spadzi liściastej. W smaku pikantny, ostry smak.

    Wyróżnia się spośród innych miodów dzięki walorom antybiotycznym dzięki temu obniża gorączkę, pomaga  w leczeniu grypy, przeziębienia, kaszlu, kataru, schorzeń oskrzeli, zapaleniu zatok bocznych nosa, dróg oddechowych. Miód lipowy działa skutecznie w chorobach nerek, moczowodów, dróg moczowych, kamieni nerkowych. Jego spożywanie działa na schorzenia u mężczyzn gruczołu krokowego i w leczeniu chorób kobiecych oraz żółtaczki. Zwalcza skutecznie bakterie Gram ujemne oraz drożdżaki. Działa antyseptycznie, przeciwskurczowo, napotnie, wykrztuśnie, lekko nasennie i uspakajająco zwłaszcza w stanach niepokoju i osłabieniu organizmu. Zalecany jest w schorzeniach reumatycznych, nerwicach i nadciśnieniu tętniczym. Dzięki dużej zawartości fruktozy można łączyć go z dietą w leczeniu cukrzycy.

    W skład miodu lipowego wchodzą różne olejki eteryczne, flawonoidy, hespertyna, rutyna, kwasy organiczne: kawowy, glikozyd, tiliacyna, enzymy. Zawiera również witaminy i minerały które podnoszą jego wartość zdrowotną oraz przeciwutleniacze które niszczą bakterie. Głównym minerałem w miodzie lipowym jest potas, można również znaleźć magnez, mangan, a w porównaniu do innych miodów miód lipowy zawiera większą ilość wapnia jest też cenna skarbnicą witamin: C, B, H, (biotyna, B3, PP, A). Jak widać miód lipowy jest skarbnicą zdrowia polecany jest dla wszystkich dzięki swym walorom odżywczym i leczniczym zarówno dla dzieci i dorosłych, sportowcom i pracującym ciężko fizycznie i umysłowo. Miód lipowy dostarcza organizmowi ok. 320 kcal po zjedzeniu 100 gram miodu. Nie należ rozpuszczać miodu w napojach których temperatura przekracza 40C ponieważ traci swoje właściwości zdrowotne. Należy również przechowywać go w temperaturze od 8 - 20 stopni Celsjusza w zaciemnionym i suchym miejscu. Wśród pszczelarzy i innych osób miód lipowy jest zaliczany do najlepszych i najcenniejszych polskich miodów które od wieków królowały i nadal cieszą się wielkim uznaniem w polskich rodzinach i domach.

Zapraszamy serdecznie wszystkich Państwa do zakupu pysznego i zdrowego miodziku z naszej Polskiej pasieki.

Jest 3 produktów.

Pokazano 1-3 z 3 pozycji

Aktywne filtry

Miód lipowy 1,2 kg 2024

45,00 zł

    Jest to miodek, który pozyskujemy podczas ostatniego trzeciego miodobrania. Pszczoły do stworzenia tego miodu zbierają nektar z kwiatów lipy szerokolistnej i drobnolistnej na przełomie czerwca i lipca. Miód jest aromatyczny, przypomina zapach kwitnącej lipy z łagodną domieszką spadzi liściastej,o pikantnym i ostrym smaku. Po miodobraniu ma postać...

Miód lipowy 540 g 2024

25,00 zł

    Jest to miodek, który pozyskujemy podczas ostatniego trzeciego miodobrania. Pszczoły do stworzenia tego miodu zbierają nektar z kwiatów lipy szerokolistnej i drobnolistnej na przełomie czerwca i lipca. Miód jest aromatyczny, przypomina zapach kwitnącej lipy z łagodną domieszką spadzi liściastej,o pikantnym i ostrym smaku. Po miodobraniu ma postać...

Miód lipowy 400 g 2024

20,00 zł

    Jest to miodek, który pozyskujemy podczas ostatniego trzeciego miodobrania. Pszczoły do stworzenia tego miodu zbierają nektar z kwiatów lipy szerokolistnej i drobnolistnej na przełomie czerwca i lipca. Miód jest aromatyczny, przypomina zapach kwitnącej lipy z łagodną domieszką spadzi liściastej,o pikantnym i ostrym smaku. Po miodobraniu ma postać...